Het boek ‘JIJ’

2e druk, geheel herziene uitgave, april 2019

 

Dit boekje gaat over jou.

Alleen omdat het niet duidelijk is wie of wat je bent, kan jij je identificeren met wat je niet bent: een ‘ikje’, ego, persoon, lichaam, denken, voelen, of met wat je zegt of doet. Veel mensen hebben dit tegenwoordig al ingezien en ervaren. Wanneer jouw ‘ikje’ en mind daardoor naar de achtergrond gaan, verschijnt Waarnemendheid, het Zelf, het Zijn, Vrede, Stilte, Liefde, Bewustzijn, Dat, Het, ego-loosheid, jouw Ware Ik, enzovoort.

Ondanks deze diepe en authentieke ervaringen en inzichten blijven we toch elke keer wanneer het leven te intens wordt, ‘ik’-gericht handelen.

Wat we volledig over het hoofd zien en wat bijna niemand ons vertelt, is dat al onze Inzichten en Ervaringen van Vrede, Stilte, Zijn, Waarnemendheid en Liefde net zo illusoir zijn als ons ‘ikje’.
Daarom verdwijnen ze elke keer weer.
Waar het werkelijk om gaat:
‘dat wat niet kan komen en gaan’ blijft steeds, terwijl het zo dichtbij is, onbereikbaar ver weg.

Dit boekje nodigt je uit om aan alles wat je gevonden hebt voorbij te gaan.
Het zal je laten zien waarom jouw zoektocht steeds weer in frustratie eindigt, zelfs moet eindigen. En wat je ondanks al jouw inspanningen steeds over het hoofd hebt gezien.

Ad

Recensies

“Het verhaal gaat dat God zich op een bepaald moment wilde beschermen tegen het blinde egoisme van de mens. Hij vroeg zijn engelen waar hij zich het beste zou kunnen verstoppen. Een van de engelen zei: ‘Hoog in de hemel’, een ander ‘Aan de grenzen van de kosmos’, weer een ander ‘In het diepst van de zee of aarde.’ Zijn meest wijze engel zei: ‘In het hart van de mensen.’ Daar moest God even over nadenken. Uiteindelijk besloot hij zich te verstoppen op het enige plekje waar mensen door hun egoisme nooit heen zouden gaan – niet in het hart, maar daar waar het ’t meeste pijn doet.”

Volgens Ad Oostendorp was dat wel heel slim van God, want daar zou ons ‘ik’ God nooit zoeken. En toch is het nu juist de plek waar het uiteindelijke ontwaken plaatsvindt! Wat veel leraren beschrijven als hun ontwaken is geen ontwaken, maar een ervaring van ontwaken. En na die ervaring (na elke ervaring) keert de illusie een ‘ik’ te zijn onontkoombaar terug.

JIJ is schokkend, confronterend en to the point. Het leest als een moderne odyssee met maar een hoofdpersoon: jij. Het boek doet me ook denken aan de eerder in InZicht verschenen artikelen van Rani Willems, die net als Ad jarenlang dacht dat ze er was en satsang gaf. Wat dat betreft spaart ook Ad zichzelf niet.

In het hoofdstuk ‘Aandacht’ bespreekt de schrijver uitvoerig hoe aandacht werkt en hoe je haar kunt richten. Als we onze aandacht richten op de oorsprong van de aandacht, dan lost ze bij sommige mensen op of ontfocust ze zich. Vaak word je je dan bewust van een stille, vredige, grenzeloze ruimte. Ons denken vertelt ons dan maar al te graag dat dat de Bron van onze aandacht is, dat het mysterie is opgelost en dat we die zuivere openheid, liefdevolle beschikbaarheid zijn! Zo graag wil het iets vinden, iets begrijpen of Dat zijn. Maar we kunnen onze aandacht ook weer van die zuivere openheid weghalen. Dat betekent, zoals Oostendorp schrijft: “Alles waar je aandacht heen kan gaan, alles waar je besef van kan hebben, alles waar je bewust van kan zijn, is eindpunt van aandacht en ben je niet.”

Want wat je kunt ervaren, ben je niet!

Een ander hoogtepunt in het boek is de oefening ‘De draad van Ariadne’. Volgens Ad zijn er drie stappen nodig om tot werkelijk ontwaken te komen. De eerste stap gaat over de vraag ‘Wie ben ik?’ Als we daar maar lang genoeg mee bezig gaan, wordt helder dat we niet het ‘ik’, het persoontje zijn, en kan de ruimte die we zijn en waar alles in verschijnt naar de voorgrond schuiven. Hiermee koppelt het denken zijn zwaartepunt niet meer aan wie we zijn, maar aan wat we zijn. Dit voelt vaak veel lichter en vrijer aan. Als we dit inzicht en die ervaring leven, voelen we ons verlicht en ontwaakt. Maar helaas glipt het ons regelmatig door de vingers. De tweede stap gaat van wat je bent naar dat je bent. Dit is volgens de schrijver geen verschuiving, maar een realisatie van wat we altijd al geweten hebben, die echter nog steeds gebaseerd is op een rationeel besef. Er is daarom nog een derde stap nodig, waarbij ons zwaartepunt definitief uit wie en wat valt. Daarover gaat de draad van Ariadne, een oefening die de lezer zelf kan doen. Als je het hele boek nauwkeurig gevolgd en ervaren hebt, is je vuur aangewakkerd en word je door de oefening volledig schaakmat gezet. Kortom, JIJ is een meesterwerk!

Recensie van het boek ‘JIJ’ in blad InZicht
( Tijdschrift voor wegen van radicaal zelfonderzoek, www.inzicht.org)
door Fokke Slootstra


 

In 1990 beeindigde Ad Oostendorp na 24 jaar zoeken zijn queeste van zoeken naar waarheid. Ad liet zich op zijn reis o.a. inspireren door Ramana, beide Krishnamurti’s, Osho en Nisargadatta. Zijn zoeken was in 1990 voorbij, maar zijn reis bleek nog lang niet beeindigd. In 1997 viel hij in een diep zwart gat, een grenzeloos beangstigend niets. Ad vertelt in de inleiding van zijn boek uitgebreid en op een volledig eerlijke en open manier over zijn reis naar vrijheid, waarheid of hoe je het ook wilt noemen. Een weg die verre van gemakkelijk was en die er in uitmondde dat hij alle beperkingen van een persoon, een individu, of zelfs maar bewustzijn te zijn oversteeg. Op zijn reis werd hem tevens duidelijk dat de grootste vervulling en egotrip voor het ego “Verlichting” is, de mind die zich gelijk stelt aan zelfs het Absolute. Hij gaat daaraan voorbij en komt tot het punt dat ‘Elke belangstelling voor een bepaalde ervaring is verdwenen, elk zoeken naar ‘iets anders’ of weggaan van ‘wat is’ is onmogelijk geworden. Thuiszijn is geen ervaring, thuis zijn is: nooit meer weg hoeven van ‘wat is’. Na het verslag van zijn eigen reis en wat hij realiseerde, neemt hij de lezer mee op een diepgaand avontuur om zelf te ontdekken wat Ad verwerkelijkt heeft.
Ad betoogt onder meer dat veel satsang-leraren niet de hele reis hebben gemaakt en b.v.gestopt zijn bij de halte vrede en stilte. Maar ook dat zijn ervaringen die komen en gaan. Alles wat komt en gaat is niet echt, om het maar in Vedanta termen te zeggen. Het te vroeg de echte thuiskomst claimen is een bekend verschijnsel. Marianne Caplan wijdde er een heel boek aan: ‘Halfway up the mountain, premature claims to enlightenment’. (Door Ankh-Hermes in het Nederlands uit gegeven; Halverwege de Berg. Een must voor elk satsang gever)
Maak je stoelriemen vast en ga mee op deze reis compleet met alle valkuilen onderweg met Ad als ervaren reisleider. Alle verdere info en voor het bestellen van het boek en satsangs: adsang.nl

Uit: Nieuwsbrief van Stichting Living Satsang, juni 2014
Prembuddha

Mails van lezers:

Mooi om te lezen hoe je steeds indringender wordt naarmate “het verhaal” vordert, zoals in je satsangs. Je weet het vuurtje lekker op te stoken ! Het maakt ook steeds hongeriger naar het volgende hoofdstuk, zoals een spannend boek. Ben zeer aangeraakt door deze woorden.
Prachtige tekst, ook van anderen, en wat een apotheose !
Dankjewel.

 

Het is een prachtige en krachtige, diepgaande satsang op papier geworden. Je neemt de lezer aan de hand mee naar het Ultieme. Ik heb het nog niet eerder zo gelezen in een ander boek. Ik denk dat heel veel mensen hier veel aan zullen hebben en er erg blij mee zullen zijn. Duizendmaal dank dat je dit voor ons wilt doen.

 

Stukje bij beetje, bladzijde voor bladzijde heb ik je boek ademloos uitgelezen en zal nog vaak fragmenten opnieuw lezen en herlezen. En elke keer val ik stil. Integreren.., ( is nu mijn credo..) , mag ik hopen..

Verder kan ik er ( nog ) niets van zeggen, dan.. “Dit Is Het..”
Dankjewel..!

 

Wat een waanzinnig goed boek heb jij geschreven.
Wilde het je toch even laten weten. Eigenlijk had ik geen behoefte meer aan lezen of c.q inzichten, omdat ik weet dat het daar niet in te vinden is, maar kon het toch niet laten om na het aanschaffen van het boek het vorige maand te gaan lezen. Voor mij heb je in ieder geval een boek geschreven met de unieke waarde van niet alleen een zoveelste boek over Advaita, maar het is ook een echt handleiding.
Geen idee hoe dit voor een niet Satsang bezoeker overkomt, maar ik vind het super geslaagd wat je gedaan hebt. Mijn dank hier voor… het is echt een prachtige aanwinst voor Advaita minnend Nederland.

 

Heb na het lezen van de recensie van het boek jij , het boek aangeschaft. Eindelijk een leraar die eerlijk is t.a.v. het ogenschijnlijke proces van realisatie en de hierbij subtiele identificaties van de mind. Al enige jaren zie ik die bewegingen van grijpen duwen en trekken van de mind ondanks de eveneens stille, wijze en bliss-volle momenten. Ik kon geen leraar vinden die dit stuk zelf kon/durfde te zien en het laatste zetje kon geven in het samenvallen van “zijn en niet zijn”.

Top
Adsang